VMSzC III. Béla Technikum és Kollégium
Szentgotthárd

Szakmakínálat a 2022/23-as tanévre

Adatok

x
Szakma
x
Osztály
x
Diák
x
tanár/szakoktató

A III. Béla diákjai közül 3/11/B és a 12/A osztályosok a parlamentben jártunk és részt vettünk egy jó programon november 11-én.A szigorú beléptetés után egy idegenvezető és egy országgyűlési őr kísért bennünk a továbbiakban.
A Parlament épületében fekvő 2000 méter piros szőnyeg egy rövid darabján áthaladva a felsőházi terembe értünk, ahol a programban résztvevő 4 iskola diákjai találkoztak.

Dr. Hiller István a parlament működéséről és a képviselők munkájáról tartott tájékoztatott. Majd parlamenti sétán vettünk részt. Megtudtuk pl. hogy a parlament épületét Steindl Imre tervezte és az átadása 1904-ben volt, de ő a sajnos már nem élte meg. Láthattuk az impozáns épület kupolájának különlegességeit, hallottunk a kék terem érdekességeiről, megtapogattuk Deák szivartartóját, az aranyfestéses vagy éppen a márványoszlopokat. Megtudtunk néhány titkot a Szent Koronáról és a koronázási jelvényekről, és rácsodálkoztunk a koronaőrök fegyelmezettségére. Sétáltunk az Országgyűlési Könyvtár galériáján. A plenáris ülésen Hiller István köszöntette a különóra diákjait, kiemelve a bélásokat is. Épp a Szakképzési törvénytervezethez kapcsolódó kérdések és válaszok hangzottak el. Visszatérve a felsőházi teremben, kvízjátékot játszottunk, frakciónként: a parlamenti történetével és az országgyűlés munkájával és az állam működésével kapcsolatos kéréseket válaszoltunk meg.
És az eredmény? A győzteseknek járó torta.

Végül az ülésteremben modelleztük a törvényhozás menetét: az ülést az „országgyűlés elnöke” vezette, az „alelnökök” támogatták munkáját. A frakciók tagjai elmondták véleményüket a fenntartható fejlődés ügyében, s rövid vita után megszületett a törvény (nem 2/3-os!). A programot a parlamenti díszőrség „díszszemléje” zárta az épület előterében.