VMSzC III. Béla Technikum és Kollégium
Szentgotthárd

Szakmakínálat a 2022/23-as tanévre

Adatok

x
Szakma
x
Osztály
x
Diák
x
tanár/szakoktató

A 2019. szeptember 5-6-án megvalósult Legyünk közösség! erdei iskola ötlete abból származott, hogy a tanév elején, nem iskolai környezetben egy közös ismerkedési, együttműködés programsorozaton megismerjék egymást új és régi Bélás tanulók, tanárok. A helyszín: Orfalu – Szlovén tájház maximálisan alkalmas volt a programok lebonyolítására. Az iskola rendelkezésér álló sátrak és egy bérelt nagy sátor segítségével felajánlottuk diákjainknak – természetesen szülői belegyező nyilatkozat függvényében - diákok és természetesen tanárok az éjszakát is ott tölthessék.

Az alsóbb évfolyam osztályai a különböző feladatok között vándoroltak, melyek sorrendjét úgy sorsoltuk ki, a felsőbb évfolyamosok, felváltva a lebonyolításban segítettek.

A feladatok:  Udvari konyha, Királyi fegyver- és ruhatár, Anonymus ismeretlen krónikái, Spartan lovagi torna, Bíz bennem Bélás vagyok…, Kő-Kövön és Keresztes hadjárat voltak.

A program fantasztikusan sikerült. Az utazás megszervezésének nehézségei ellenére, mindkét napon, jó időjárási körülmények között zajlottak az események. Öröm volt követni a sok-sok diák és tanár együttműködését a különböző feladatokban. Mindkét nap ebéddel, melyet saját magunk készítettünk zárt a délelőtti program, ezt követően akik nem maradtak éjszakára hazamentek. 67 diák és 8 tanár maradt éjszakára, az estét Kóbor Zsóka és Polgár Patrik koncertje zárta, mely nagyon jó hangulatot teremtett.

A második nap a feladatokat követően sor került a 9. évfolyamosok és az új tanárok avatójára, valamint felolvastuk a két nap alatt készült verset, kihirdettük a keresztes hadjárat eredményét, majd az időjárás kegyességéből szabadtéri ebéddel zárult a program.

Az osztályok alkottak egy egységet az osztályfőnök vezetésével, akik a feladatok teljesítésével egy-egy elemét kapták meg egy bástyának, melyet a második nap végére sikerült összeállítani, azaz mindenki sikerrel teljesítette a feladatát. Így középkori hangulata alakult ki az erdei iskolának: III. Béla várát építjük, minden évben egy-egy bástyát.

A feladatok egymásra épülők voltak pl. az egyik osztály elkezdi, de a másik nem tudja folytatni, ha az előző csapat meg nem oldotta az ő részét.

Nagyon fontos alapgondolat volt az, hogy ne verseny legyen, hanem együttműködés, hiszen minden olyan lehetőség, amikor kiszakadhatnak a már megszokott iskolai környezetből és közösen egymásra építve, a másik erősségeit és gyengeségeit megismerve és nem hátrányként kezelve, olyan módon tölthetik el hasznosan az időt, mely ha nem is veszik észre, formálja őket.

A szervezés mérhetetlenül nagy feladat volt, külön köszönet az iskola dolgozóinak és több diákjának a segítségükért. Azonban már az utolsó délutánon, azon törtük és azóta is törjük a fejünket, hogy a következő tanévben miképp tudjuk megismételni ezt a programot. Külön köszönjük a Szlovén Tájháznak, hogy ingyen megkaphattuk az épületeket, Nagy Péternek, a Határőr Emlékhelynek (Apátisvtánfalva), Orbán Tamásnak támogatását.